Ahoj

Vítejte na cestovatelském blogu jedné moravské holky, která se ve dvaceti sbalila a začala hledat smysl života za velkou louží na předměstí Chicaga a nejen tam...ke štěstí stačí mít toulavé boty, platný pas a trošku odvahy. A taky dobrého parťáka a sherpu v jednom:-). Doufám, že naše cestovatelské postřehy vám pomohou při hledání té vaší cesty.

 

 

Muzeum Dolores Olmedo, Mexico D.F.

Muzeum Dolores Olmedo, Mexico D.F.

 

Stalo se vam už někdy, ze jste navštívili muzeum někoho, o kom jste do te doby vubec neslyšeli? Tak aspon nejsem sama. Při nasi navsteve Mexico City jsme zavitali do muzea Dolores Olmedo. Dolores byla znama mexicka bussinesmanka, filantropka a hudebnice. Zemřela v roce 2002 a na základě její zaveti bylo z jejiho domu uděláno muzeum, kterému venovala své sbirky obrazu, nábytku, porcelánu a spoustu dalších předmětů. 

IMG_2270.jpg

 

 Když jsme zaplatili vstupné a vešli do samotného areálu, zaujmuli nás ve výběhu psi Xoloitzcuintle neboli mexický naháč. Na světě  jich neni moc a jejich maso byla oblibena pochoutka až do roku 1940, kdy bylo konzumování jejich masa zakázáno.  Zkráceně se jim rika xolo.

IMG_2267.jpg

 

Na venkovní stěně domu byly vyvešeny obrovské obrazy s portréty maliřů Diega Rivery a jeho manželky Fridy Kahlo.

 

Konečně někdo, o kom jsem uz aspon trošku slyšela. Ale stejně si připadám jako kulturní barbar, protože o práci Rivery a jeho manželky Fridy jsem toho v podstatě moc nevěděla. Tito velmi známí mexičtí malíři  byli velci přátelé s pani Dolores Olmedo a v domě, kromě jejich soukromych sbirek je I galerie obrazu Diega Rivery a několik obrazu I Fridy Kahlo. Ta má své vlastní muzeum v jiné části Mexico City. Nicméně, hlavně obrazy Frídy mě přiměly, abych si dodatečně přecetla knihu o jejím životě. Nesmite se na me zlobit, ale jeji malby na mě nechaly dojem, že je šílená a popravdě mě z umělěckého hlediska příliš nezaujaly.. Však si je zkuste najít na internetu:-).

Mnohé obrazy Diega se mi teda líbily více. Jeden z nich byl třeba portrét samotné Dolores Olmedo. V muzeu byla vystavena I mísa, kterou na obraze drží.

 

V zahradách se procházeli pávi a celé místo působilo jako oáza klidu. Pokud máte raději méně frekventované muzea, určítě se vám v tomto bude líbit.

IMG_2273.jpg
Hong Kong

Hong Kong

Culebra, utajený ráj Karibiku

Culebra, utajený ráj Karibiku