Ahoj

Vítejte na cestovatelském blogu jedné moravské holky, která se ve dvaceti sbalila a začala hledat smysl života za velkou louží na předměstí Chicaga a nejen tam...ke štěstí stačí mít toulavé boty, platný pas a trošku odvahy. A taky dobrého parťáka a sherpu v jednom:-). Doufám, že naše cestovatelské postřehy vám pomohou při hledání té vaší cesty.

 

 

Culebra, utajený ráj Karibiku

Culebra, utajený ráj Karibiku

 

Když jsem v dubnu 2013 na letišti v Ceibe asi 2 hodiny od San Juan na Portoriku nasedala do maličkého letadla a odlítali jsme na jednodenní výlet na Culebru, netušila jsem, že to bude hodně zlomový moment a ostrov 27 kilometru od Portorika se stane jedním z mých nejoblíbenějších mist na světě.

Culebře se přezdívá poslední panna, protože přesto, že územně patří pod Portoriko, tak zeměpisně spadá pod panenské ostrovy, od kterých je vzdálená necelých 15 kilometru. Nicméně poslední panna zcela odpovidá I rázu ostrova. Nečekejte luxusní resorty, ani řetězce rychlého občerstvení a už vubec ne nějaký noční život a zábavu. Jedinné město na ostrově Dewey ožívá jen když dorazí loď z Velkého ostrova, tzv. Mainlandu, jak se Portoriku přezdíva.

Díky tomu, že plány na most spojující mainland a Culebru jsou stale jen na papíře a doufám, že tam I nadále zustanou, tak jsou jen dvě možnosti, jak se dostat na ostrov. Buď malým letadlem nebo lodí. Leteckou dopravu zajišťuje několik společností, osobně doporučuju Air Flamenco, která je lokální, takže peníze zůstávají na ostrově. Můžete letět z několika lokaci na "mainlandu"a během 20 až 30 minut jste na ostrově (průměrná cena za letenku za jeden let je okolo 80 USD). Finančně o hodně výhodnější loď (cena za listek je okolo 2 USD) odplouvá z přístaviště ve Fajardu a plavba trvá hodinu a půl až dvě hodiny. Lidi se slabšími žaludky by před plavbou neměli radši nic jíst, hodně často je opravdu náročná cesta. Několikrát jsme viděli lidi, kteří připluli lodí na jednodenní výlet, den na Culebře proseděli ve stínu, jak jim bylo špatně a uplně se obávali cesty zpět na mainland.

Jak sem již psala, na ostrově nejsou žádné velké luxusní resorty. Malé hotely spočítáte na prstech jedné ruky, v městečku je pár soukromých ubytování a hostel, ale uplně nejlepší bydlení najdete na pláži Flamenco v kempu. Kromě vánočních svátků, kdy je kemp opravdu plný, jste tam jen s pár lidmi.

Pláž Flamenco je jedna z deseti nejkrásnějších pláží na světě a když se po ní procházíte, tak si říkáte, že takto to musí vypadat v ráji. Vždy tomu, ale tak nebylo. Jestě v roce 1975 na pláži testovala americká armáda zbraně a dokonce dva tanky tam zůstaly dodnes. Občas se ještě náhodně najde nevybuchlá bomba a kousek za kempem je plot a cedule, že uzemí je veřejnosti nepřístupné.

Přes jeden takový usek se dá přes kopec dojít na druhou stranu ostrova k plážím Carlo Rosário a Tamrindo, kde jsou nádherné místa na šnorchlování, při troše štěstí můžete narazit I na mořské želvy a kam se dá utéct před "davy" na Flamencu. Opravdu žádné přeplněné pláže jako třeba v Chorvatsku, i v nejnavštěvovanějším období se to pořád dá snést.

Pokud dostanete při slunění a koupání hlad, tak občerstvení můžete koupit ve stáncích "kioskos" pár metrů od pláže, u parkoviště.

Tím se dostáváme k dopravě na Culebře. Buď si trajektem můžete přivézt vlastní auto, nebo si můžete půjčit jeepa v jedné ze dvou autopůjčoven na ostrově. Jedna se jmenuje Carlos jeep rental, druhá Jerrys Jeep. Jerry je bývalý u.s. marshall, který stíhal na Portoriku drogového mafiana a zamiloval se do jeho holky. Nejdřív spolu bydleli na dalším malém ostrově patřícím pod Portoriko Vieques. Po jednom z hurikánů, kdy přišli téměř o všechno, se sbalili a přestěhovali na Culebru a začali podnikat. Jeho půjčovna je přímo naproti letiště. Jerry sedává před budkou půjčovny a vy protože nemáte kam spěchat, tak tam sedíte s ním a on je rád, že si s váma může povykládat.

Kromě Jeepů si můžete půjčit golfové vozíky, které jsme pokaždé měli půjčené my a hlavně v období dešťů si s nima užijete spoustu srandy. I když se vzhledem k velikosti ostrova můžete jednodušše přesunovat pěšky, golfáč vám usnadní život a dostanete se na vzdálenější pláže, jako třeba Zoni beach, odkud můžete vidět jeden z amerických panenských ostrovů Svatého Tomáše. Zoni je znovu místem, kam můžete utéct před turisty z Flamenca a myslím, že je stejně krásná.

No a pokud nechcete ani chodit pěšky a ani řídit, tak se můžete nechat vozit minibusy, které zajišťují dopravu mezi přístavem a Flamencem. Akorát se teda nespoléhejte, že když si domluvíte odvoz na 6 hodinu ráno, že řidič opravduje přijede, jako se stalo nám a když nám došlo, že opravdu nepříjede,  tak jsme museli utíkat do města, aby jsme stihli první ranní trajekt na mainland.

Z Culebry se můžete dostat lodí na ostrov Culebrita. Ta je neobydlená a v době, kdy jsme tam byli my, tak se tam nesmělo ani kempovat. Je to další krásně místo, které stojí za návštěvu, ve městě stačí najít a zarezervovat water taxi.

Kromě kiskos na Flamencu je ve městě několik opravdu dobrých restaurací, moje nejoblíbenější Dinghy Dock je primo u vody a pokud cestujete po Karibiku na lodi, tak člunem se k ní můžete pohodlně dostat. Další je Mamacitas a Zacos Tacos. Na snídani si zajděte do Panaderie, kde kromě turistů potkáte I domácí.

A až se budete na vašem golfovém vozíčku vracet do kempu, nezapoměňte zamávat Jerrymu!

 

 

Muzeum Dolores Olmedo, Mexico D.F.

Muzeum Dolores Olmedo, Mexico D.F.